De blindengeleidehond

foto; op les Van pup tot blindengeleidehond

Geleidehondenschool Herman Jansen heeft haar eigen fokprogramma, wij fokken met onze duitse herders, ook de combi tussen de duitse herder en de oudduitse herder , we fokken met onze golden doodles, onze golden retrievers.en de labradors, en de x herder/poedel de zgn shepadoodle

De pupjes worden op de leeftijd van 7 weken uitgezet naar een gastgezin die het hondje onder zeer intensieve begeleiding van de school een jaar lang opvoedt naar de richtlijnen van de school.

D.m.v. groepstrainingen laten  wij de honden kennismaken met drukte, bussen, treinen, trams, winkelcentra, scholen, kinderen, andere honden, andere dieren en noem het maar op.

Het gastgezin steekt daar veel tijd en energie in om uiteindelijk na een jaar een kanjer van een hond in te leveren die de opleiding van blindengeleidehond mag gaan volgen.

Als de honden tussen de twaalf en veertien maanden oud zijn, worden ze medisch gekeurd. Er worden heup- en elleboogfoto’s gemaakt en de ogen worden door een speciale oogarts nagekeken. Als dat allemaal goed is, kan de hond aan zijn opleiding beginnen. En die is veeleisend. Zo duurt het ongeveer zes maanden voordat de hond heeft geleerd te functioneren in een geleidetuig.

Deblindengeleidehond wordt zowel door een manlijke als vrouwlijke instructeur getraind, ook hebben wij een visueel beperkte instructeur in dienst die wekelijks de honden aan een test onderwerpt om te zien waar we de puntjes nog even op de i moeten zetten.

Voordat de blindengeleidehond naar de klant gaat, wordt hij gecastreerd of gesteriliseerd. Op het moment dat de blindengeleidehond volgens ons klaar is voor aflevering, laten wij hem keuren door een visueel gehandicapte. Dat is niet zijn nieuwe baas, maar een totaal vreemde, zodat wij kunnen zien hoe de hond bij die persoon werkt en reageert. Naar aanleiding daarvan kunnen wij aan bepaalde punten nog extra aandacht besteden.

Hierna wordt de blindengeleidehond nogmaals gekeurd en pas dan kan hij wat ons betreft naar de klant, wij maken dan een afspraak voor een kennismaking en proefloop en naar aanleiding daarvan wordt er besloten of het een goede match is.

De blindengeleidehond

Een blindengeleidehond is een speciaal getrainde hond, die een aantal “navigatietaken” van zijn blinde of slechtziende baas of bazin kan overnemen, zodat deze zich meer ontspannen kan verplaatsen. De blindengeleidehond leidt zijn baas om hindernissen heen, geeft op commando oriëntatiepunten aan en zoekt, eveneens op commando, in- en uitgangen, trappen, brievenbussen, telefooncellen enz.

Ook dit klinkt eenvoudiger dan het is. De basis van het werken met een hond – en dus ook van het werken met een blindengeleidehond – is de wederzijdse vertrouwensband tussen hond en baas. Die moet groeien en de baas of bazin moet daar hard voor werken, het is belangrijk dat men wel wat wat een hond eigenlijk is, dat het levend materiaal is die maar op 1 manier kan reageren en dat is op een hondse manier.

het is zeer raadzaam dat men zich verdiept in het fenomeen hond, hoe weet ik wat een hond bedoeld, hoe moet ik er mee omgaan, u krijgt natuurlijk vanuit de school daar hele duidelijke instructies bij, ook vastgelegd op een cd.

In principe kan iedereen die blind of heel slechtziend is, een blindengeleidehond aanvragen. De kosten van de opleiding van de hond en de instructie aan de toekomstige baas worden vergoed door de sociale verzekeringen.

Men moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

• Zo moet men redelijk goed ter been zijn om het pittige werktempo van een blindengeleidehond te kunnen bijhouden.

• Men moet de nodige basisvaardigheden voor wat betreft mobiliteit en oriëntatie bezitten.

• Verder dient een geleidehondengebruiker te beschikken over voldoende zelfvertrouwen bij het zich verplaatsen. Een hond zal namelijk onmiddellijk merken wanneer zijn baas onzeker is, waardoor het geleidewerk nadelig beïnvloed wordt.

• Men moet een hond consequent leiding kunnen geven en voldoende overwicht kunnen tonen.

• En last but not least: men moet natuurlijk ontzettend veel van honden houden en de consequenties van het hebben van een hond, zoals de dagelijkse verzorging, uitlaten e.d., aanvaarden.

foto van doodle die de brievenbus zoekt