De Golden Doodle

De Golden Doodle

Reeds een paar jaar fokken wij Golden Doodles. Wij zijn hiermee begonnen omdat wij geleidehonden trainen voor visueel gehandicapten, die vaak veel hinder ondervinden van bijv. het verharen van een hond, daar ze het zelf niet kunnen zien. Ook veel van onze cliënten hebben naast hun visuele handicap bijv een allergie.

De reden dat we op de Golden Doodle zijn gekomen is dat wij zelf een Grote poedel hebben die bijzonder intelligent is, zeer sociaal, goed luistert en heel gemakkelijk in de omgang is.

De Golden retriever is een ras wat al veel als geleidehond gebruikt wordt maar ook behoorlijk kan verharen.

Niet iedereen wil een poedel daar er veel vooroordelen zijn, tuttige hond, hond voor oudere dames, dit komt eigenlijk voort uit de manier waarop poedels vaak geschoren worden, dat geeft een bepaald beeld waar niet iedereen mee wil lopen.

Vandaar dat wij zelf tot die kruising destijds zijn gekomen, we kenden de labradoodle daar we die ook zelf gefokt hebben, maar de golden is toch wat rustiger van aard.

Ons eerste nest was een x Golden/ Witte poedel, daar kwamen allemaal witte doodles uit, niet tot nauwelijks verharend, zij zijn allemaal uitgezet in gastgezinnnen, en uiteindelijk werken ze allemaal als geleidehond. De honden zijn geröntgend op heupen en ellebogen, ogen onderzocht daar wij aan zeer strenge gezondheidseisen moeten voldoen voordat we een geleidehond mogen plaatsen.

Wij hebben diverse nesten gefokt met diverse combi,s en zijn enorm enthousiast over deze Doodle.

Golden Doodle Pup

Natuurlijk werden onze gastgezinnen aangehouden op straat: Wat is dat voor hond en men raadde naar het ras, daar ze helemaal als pup er enorm vertederend uitzien.

Ook wij als trainers werden met onze volwassen honden regelmatig aangesproken. We werden gebeld, gemaild of wij ook aan particulieren verkochten, maar dat deden we toen nog niet daar dat niet onze opzet was, we fokten ze zuiver voor geleidehonden.

Daar wij zo enthousiast waren konden we wel heel goed begrijpen dat een particulier ook zo een hondje wilde aanschaffen, dus we zijn sinds kort a.h.w. overstag gegaan en zijn begonnen met een aantal hondjes te verkopen als huishond, daar wij helaas niet altijd voldoende gastgezinnen hebben om al onze pupjes uit te zetten.

We vonden dat best moeilijk omdat we voor ons gevoel de grip kwijt waren, de hondjes gingen immers naar gezinnen die hun eigen weg gingen, en alle geleidehondjes gingen naar gezinnen die we het hele jaar wekelijks terug zagen in de training en de honden uiteindelijk weer bij ons terugkwamen voor de training.

Inmiddels hebben wij een eigen foklijn opgezet en hebben verschillende fokteefjes, zodat we goed kunnen zien welke combi ons het beste bevalt voor het geleidewerk.

Zo fokken wij nu regelmatiger zodat we van ieder nest een aantal geleidehondjes kunnen uitzetten en bij gebrek aan gastgezinnen eventueel  een aantal huishondjes.

zwarte doodlepup

tweede generatie doodle