Gastgezinnen

27-09-2023

Wij verwachten rond oktober en hopelijk december weer pups en hebben u als gastgezin heel hard nodig!!

neem gerust contact met ons op

0615619160

Er worden regelmatig pups geboren, want we hebben toppers van geleidehonden nodig.

Hieronder kunt u lezen waarom, geeft u zich ook op??

 

Waarom gastgezinnen?

Geleidehondenschool Herman Jansen kan geen goede geleidehonden afleveren zonder de zeer belangrijke periode van het eerste jaar in een gastgezin.  De honden gaan pas in opleiding nadat ze 1 jaar zijn geworden. Hun eerste levensjaar brengen de pups door in een gastgezin.

Aldus zijn gastgezinnen hard nodig om te zorgen dat er voldoende geleidehonden beschikbaar komen voor blinden en slechtzienden.

 

Wat doet u als gastgezin?
• De pup wordt bij u geplaatst als die ongeveer 7 weken oud is.
• U geeft de pup de dagelijks benodigde zorg en opvoeding.
• U gaat de eerste 4 weken een maal per week (later een maal per 2 weken) met de pup naar de training, waar u, samen met de andere gastgezinnen, oefent onder leiding van een professionele Hondentrainer,  dit is in Den haag , Almere, regio Drachten en Roosendaal, wij zijn ook in de gelegenheid lessen in uw omgeving te geven als er bijv. 3 gezinnen zijn, dat is voor u en de pups in opleiding leuker om in klein groepje te trainen.

De trainingen zijn altijd op door de weekse dagen
• U krijgt advies en begeleiding van de trainer en de school in het geval zich vragen of problemen voordoen.
• In uw eigen tijd brengt u alles in praktijk wat u in de lessen heeft geleerd.
• Na ongeveer 1 jaar gaat de hond terug naar de geleidehondenschool om een intensieve opleiding te volgen. Daarna gaat de hond naar zijn/haar uiteindelijke bestemming: de blinde of slechtziende persoon.

Wat voor honden zijn het?
Geleidehondenschool Herman Jansen fokt de meeste pups zelf, dit zijn diverse varianten in de x met bijv. de poedel, het zijn zeer intelligente honden en vele ervan verharen niet, wat voor cliënten met een allergie een geleidehond mogelijk kan maken, maar we hebben ook golden retrievers, herders, labradors.

 

Welke eisen worden er aan een gastgezin gesteld?

Een gastgezin kan een gezin met of zonder kinderen zijn (geen kinderen onder de 4 jaar). De belangrijkste eis is: liefde, geduld en veel energie willen steken in een hondje voor  een zeer goed doel. Het is belangrijk dat er iemand gedurende de dag thuis is,of dat de hond mee mag naar het werk,  we leren in de opleiding stapsgewijs ook zeker het alleen zijn aan , maar dat wordt niet het doel van de hond, deze moet immers overal mee naar toe. Een al aanwezige eigen hond is geen bezwaar, mits die geen agressief gedrag vertoont en de basisgehoorzaamheid goed is. Katten en andere huisdieren zijn evenmin een bezwaar.

De reden dat er iemand overwegend moet thuis zijn is dat het veel tijd kost om een hondje de juiste en goede opvoeding te geven en dat er geen stress moet ontstaan voor zowel begeleider als baas,  sommige pups gaan mee naar het werk, wat natuurlijk een prima training is.

U kunt niet alleen volstaan met bijv. lekker te wandelen maar u moet ook met de bus, trein, drukte, winkels, etc. .Het dagelijks leven in drukte moet voor een geleidehond heel normaal zijn.

Onze ervaring heeft ons geleerd dat men daar de tijd voor moet hebben en het niet prettig is als dit onder druk komt te staan, wij leggen u dat graag uit.

Daarbij komt ook nog dat u de pup vanaf 7 weken krijgt en dus nog niet zindelijk is, dit kost toch echt enige weken voordat u ook echt kunt zeggen er zijn ook geen ongelukjes meer en waar ik ook ben, de pup doet het niet meer binnen.

De een heeft het sneller voor elkaar als de ander en het is ook per pup verschillend.

 

Wat moet het hondje zoal leren?
Het hondje moet sociaal en gehoorzaam worden. Daarnaast mag het nergens bang voor zijn: je moet ermee in de bus, trein, naar winkelcentra en scholen kunnen. Drukte, lawaai, verkeer, het moet voor dit hondje de normaalste zaak van de wereld zijn. Dat is te bereiken door het regelmatig met het hondje dergelijke drukke plaatsen op te zoeken. Verder moeten de hondjes goed met andere dieren, honden en mensen om kunnen gaan. Ze mogen gewoon los lopen, spelen en ravotten met andere honden, mee naar het bos, strand etc. Ook mogen ze mee op vakantie. Of ze worden tijdens de vakantie ondergebracht bij anderen, in overleg met de school.

 

Ja het mag weer!!! Koffie op het terras, ook belangrijk voor de honden, netjes onder de tafel.

Mijn hemel, dat zijn er heel veel, ik ben de tel kwijt!!

 

 

 

Hoe moeilijk is het afscheid van de hond?
En dan komt het moment dat je de hond weer moet inleveren. Hij gaat dan op de “grote school” aan het echte werk beginnen. Natuurlijk zal het gastgezin opzien tegen dat moment. Toch valt het afscheid in de praktijk reuze mee. Ook daarin begeleiden wij u. En we sluiten de periode af met een gezellig samen zijn. De meest voorkomende opmerking is: Dat kan ik niet hoor, ik kan geen afscheid nemen!!

Afscheid nemen doen we ons hele leven al van kinds af aan en we lachen nog steeds, de hond gaat niet dood maar juist door uw inzet en liefde kan hij of zij een pracht taak gaan vervullen, iemand zijn of haar vrijheid en onafhankelijkheid teruggeven,Het afscheid weegt niet op tegen het feit dat we een blinde of slechtziende persoon vreselijk blij maken met een goede geleidehond, en daar doen we het toch voor!

Niet alleen nuttig, maar ook leuk en leerzaam!
Als gastgezin heeft u een leuk en vooral leerzaam jaar. U kunt heel veel plezier beleven aan het hondje dat aan uw zorgen is toevertrouwd, u leert veel over hondengedrag en opvoeding, en u wisselt ervaringen uit met andere gastgezinnen tijdens de trainingen. En dat alles voor een enorm goed doel.

Luister via deze link een heel leuk radioprogramma over 2 gezinnen van ons.

Vindt u het ook leuk om een pup op te voeden/groepsgewijs/ professionele begeleiding te krijgen en zo te leren wat een geleidehond allemaal moet weten?? Onze trainingen vinden plaats in Den haag , Almere, Roosendaal en Drachten, ook kunnen wij op een andere locatie trainingen verzorgen als daar 3 of meer gezinnen zijn.

Is uw nieuwsgierigheid gewekt en zou dit iets voor u zijn, neemt u dan contact op met:

Geleidehondenschool Herman Jansen
Prieelvogelweg 15
1349 CG Almere
Telefoon: 036-5384560

Bgg 0615619160

(vraag naar Wendy)

U kunt ons ook een mail sturen met uw woon/werk en gezinssituatie, wij kunnen dan aan de hand daarvan aangeven of u betreffende de gegevens van de mail als gastgezin in aanmerking zou kunnen komen.

Wij nodigen u graag op de school uit voor een eerste kennismaking en daarna komen wij altijd op huisbezoek.