Blog Morena Lam, nu over Iris en Lica

Een vervangende geleidehond: hoe gaat het in zijn werk?

“Ga niet te veel vergelijken met je vorige geleidehond”

 

Morena is een cliënt van ons die sinds 2017 met Siërra loopt, een door ons gefokte en getrainde shepadoodle. Voor haar afstudeerproject spreekt ze met verschillende van onze cliënten over verscheidene aspecten van het leven met een blindengeleidehond.

Een blindengeleidehond werkt gemiddeld zo’n zes tot acht jaar voor zijn baasje voor het dier met pensioen gaat. Als het baasje graag met een geleidehond wil blijven lopen, moet hij of zij een nieuwe hond aanvragen. Zulk afscheid is natuurlijk nooit leuk. Als geleidehondgebruiker ontwikkel je een hele bijzondere band met de hond met wie je intensief samenwerkt en op wie je vertrouwt. Hoe zo’n afscheid precies in zijn werk gaat, wat er verandert en waar je als geleidehondgebruiker rekening mee moet houden, kon de 24-jarige Iris me vertellen. Zij is twee keer van geleidehond veranderd en vertelt me in een openhartig gesprek over deze ervaring.

 

Zion en Lica

“Ik ben Iris en loop ruim zeven jaar met blindegeleidehonden. Mijn aller eerste hond was Leon, een Golden Doodle. Deze hond heb ik echter maar een half jaar gehad omdat het niet zo goed klikte. Toch ontdekte ik gedurende die zes maanden dat het wel erg fijn was om met een blindegeleidehond te lopen. Toen Geleidehondenschool Herman Jansen en ik in overleg besloten dat het niet ging tussen ons, kon ik wel voor een andere hond gaan, en dat heb ik dus ook gedaan. De naam van mijn nieuwe hond is Zion en hij is tevens een Golden Doodle reu. Zion heeft zes jaar en acht maanden voor me gewerkt. Toen hij met pensioen moest, kreeg ik Lica, een hond met wie ik tot op de dag van vandaag over straat loop.”

 

Aanvraag van een vervangende geleidehond

“Ik merkte dat Zion met pensioen moest, toen hij steeds minder zin kreeg in zijn werk. Normaal gesproken stond hij vol enthousiasme naast me zodra ik tuig en riem pakte, maar de laatste tijd moest ik hem meerdere malen roepen, waarna hij zich dan met een zucht uit zijn mand verhief en naast me kwam staan. Ook werd hij steeds sneller moe. Waar we aan het begin van de week nog prima vooruit kwamen in ons gebruikelijke looptempo, was hij aan het eind van de week traag en moe. Het is vervelend om te merken dat je trouwe maatje het werk niet goed meer kan doen, maar je moet dit absoluut niet negeren. Als je op tijd bij de school aangeeft dat je hond aan vervanging toe is, kan hij op tijd met pensioen, en dat is prettig voor jullie beide.”

“Tijdens ons jaarlijkse nazorggesprek mei vorig jaar gaf ik aan dat ik dacht dat Zion het niet veel langer dan een jaar zou kunnen volhouden. Vervolgens gingen we een vragenlijst invullen voor de zorgverzekeraar en moest ik mijn behoeften doorgeven. Vervolgens werd ik op een voorlopige wachtlijst gezet voor een vervangende hond. In november vorig jaar belde ik de school om te zeggen dat ik nu echt snel een vervanger nodig had. Binnen een maand hadden ze een nieuwe hond voor me, Lica. Dat dit zo snel ging was wel toeval, want Lica kwam toen net terug van haar eerste baasje, die helaas overleden was. Het kan dus ook een tijdje duren en dat is wel iets om rekening mee te houden als je weet dat je hond zijn pensioen nadert. Voor Lica bij me werd afgeleverd heb ik eerst nog twee weken zonder hond, dus met stok, gelopen. Dit om als het ware af te kicken van de gewoonten die ik met Zion had ontwikkeld. De school raadde me dit aan, zodat het makkelijker zou worden om te wennen aan een hele nieuwe geleidehond.”

 

Omschakelen

“Ik heb Lica nu acht weken en het gaat ontzettend goed. Natuurlijk mis ik mijn vorige hond Zion, maar ik weet dat hij in goede handen is. Hij zit nu bij een gastgezin dat ironisch genoeg ook voor Lica gezorgd heeft in de periode dat ze bij haar oude baas vandaan kwam, voor ze naar mij ging. Je mag je hond ook zelf houden als deze met pensioen gaat of door iemand uit je familie of vriendenkring laten adopteren, maar ik woon alleen en niemand anders in mijn nabije omgeving kon Zion overnemen. In dat geval kun je de school vragen om te helpen zoeken naar een nieuw huisje.”

“Met Lica begon ik als het ware weer opnieuw, hoewel ik de basis al kende en de aflevering dus één week duurde in plaats van twee, is het toch weer een soort herstart die je doormaakt. Je moet wennen aan een nieuw karakter, een nieuwe manier van lopen van de hond, de hond is nog niet vertrouwd met routes waar de vorige hond geen aansturing meer nodig had… Mijn Lica is bijvoorbeeld een stuk kleiner dan Zion en dus ook lager. Toch neemt ze meer ruimte in in bijvoorbeeld de bus, omdat ze graag naar buiten kijkt. Ze is eigenlijk totaal anders dan Zion, bij wie ik commando’s op een enthousiaste toon moest zeggen om hem te motiveren, terwijl ik bij haar juist rustig moet blijven omdat ze anders te enthousiast wordt. Lica houdt wel van zwemmen en Zion niet. Ze reageert anders op andere honden dan Zion. Deze dingen zijn niet erg, maar het is wel even omschakelen. Je zult merken dat het weer even duurt om die geoliede machine te vormen die je eerst met je oude geleidehond was, maar dit hoort er nou eenmaal bij. Alle begin is moeilijk en dat gold ook voor de samenwerking met mijn vorige hond. Daar moet je gewoon even doorheen. Mijn tip bij het krijgen van een vervangende hond: ga niet te veel vergelijken met je vorige hond, want hoewel er verschillen zullen zijn heb je al bewezen dat je met geleidehonden kunt omgaan tijdens je periode met je vorige hond, en die ervaring kun je meenemen om de ultieme samenwerking met je nieuwe viervoeter te bereiken!”

Lees hier meer over hoe u een geleidehond kunt aanvragen.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.